“Dressage is for the horse, not the horse for dressage” – Bent Branderup
Een van mijn favoriete quotes. Dressuur is bedacht om paarden lichamelijk te verbeteren en te versterken. Van nature is elk paard scheef en al zou dit niet aangepakt worden en we zouden het paard belasten, dan is er grote kans op blessures. Gelukkig zijn er dressuurmatige oefeningen, waarmee je het paard kunt rechtrichten en gymnastiseren. Deze oefeningen zijn geschikt voor alle paarden, jong of oud, klein of groot, sportpaard of recreatiepaard. Dit kan natuurlijk met rijden, maar dit kan ook aan de hand. Het voordeel daarvan is dat het paard niet belast wordt. Je paard hoeft niet te letten op extra ruitergewicht maar kan zich volledig focussen op zijn eigen balans, waardoor het makkelijker wordt om de oefeningen te leren en te doen. Dit maakt het werken aan de hand juist ook geschikt voor paarden die om welke reden dan ook niet bereden kunnen worden.
Communicatie
De communicatie met je paard is tijdens het werken aan de hand heel anders dan onder het zadel. Aan de hand kun je meer verschillende en duidelijke hulpen geven dan tijdens het rijden. Door letterlijk zij aan zij te werken zie je wat er gebeurt met het paard tijdens een oefening. Daardoor is het veel makkelijker om in te spelen op wat goed en fout gaat. Zo kan je elkaar steeds meer leren begrijpen en zal de communicatie steeds kleiner en kleiner worden. Uiteindelijk kun je zo klein communiceren dat je het maar hoeft te denken en je paard reageert erop. Of terwijl het werken vanuit intentie. Hoe gaaf is dat?
Verschillende oefeningen
- verplaatsen voor- en achterhand
- voltes en rechte lijnen lopen
- stretch & halt
- achterwaarts
- wijken
- schouderbinnenwaarts
- travers
- renvers
- appuyement
- werkpirouette
Een mooie basis
Door het werken aan de hand zul je al gauw verschil merken bij je paard. Je paard zal rechter worden en meer balans, kracht en souplesse krijgen. En daarnaast ontstaat er een verfijnde communicatie tussen jullie. Zowel jij als je paard zullen hier veel profijt van hebben, ook tijdens het rijden. Kortom: een hele fijne basis!