Longeren is de ideale manier om je paard onbelast te trainen en beweging te geven. Zoals bij elke trainingsmanier geldt hier ook dat ontspanning de basis is. Naast ontspanning is balans ook erg belangrijk, omdat het lopen op de volte voor een paard belastend is. Gaat dit vaak verkeerd, dan kan dit op de lange termijn blessures opleveren. Het is dus belangrijk om je paard niet zelf het rondje te laten lopen terwijl je zelf in het midden staat toe te kijken, maar ook echt het paard helpt in balans te komen.
Vaak wordt er door onwetendheid naar hulpteugels gegrepen tijdens het longeren om die balans te krijgen. Helaas, want hulpteugels doen meer kwaad dan goed.
Met een hulpteugel wordt het paard vastgezet met het hoofd en de hals, terwijl het hoofd en de hals juist hard nodig zijn om in balans te komen. Zo wordt de mogelijkheid tot balanceren voor het paard weggehaald.
Daarnaast geeft een hulpteugel constant druk, hoe los de teugel ook zit. Het paard krijgt pas een release wanneer het de gewenste houding aanneemt. Het paard neemt dus de houding aan om van de druk af te zijn en niet vanuit ontspanning en eigen balans, wat kan leiden tot compensatie.
“Geen quick fix maar samenwerken”
Hoe dan wel? Heel simpel, met een enkele of dubbele longe. Tijdens het longeren ondersteun je het paard met de zweep of je lichaamshouding en kijk je waar het paard jouw begeleiding nodig heeft. Door samen te werken, heb je geen quick fix nodig, en zal het paard vanzelf balans krijgen over vier benen en nageeflijk worden.
Wil jij leren hoe je op een ontspannen manier je paard in balans kunt krijgen?